Repatriëringsverhalen: een hartaanval en een last-minute interventie
Wanneer een geliefde in het buitenland in het ziekenhuis wordt opgenomen, moet u hem dan laten blijven waar hij is - of proberen hem voor behandeling naar huis te brengen?
Dit was het dilemma van een van onze recente klanten, een zakenman uit Nederland wiens vader ziek werd tijdens een reis in Oost-Europa. Bezorgd om zijn ouders en wanhopig om hulp besloot hij een privévlucht te boeken om zijn vader thuis te brengen. Maar toen begon het ingewikkeld te worden. Dit is hun verhaal, en hoe EMS kon ingrijpen en helpen.
Noodgevallen in Servië
Zoals bij zoveel gezinnen begon het repatriëringsverhaal van onze klant met een onverwacht telefoontje. Zijn moeder belde met spoed vanuit Servië, waar zijn ouders de afgelopen dagen op reis waren geweest. Zijn vader was ziek geworden met pijn op de borst, legde ze uit. Hij was naar het ziekenhuis gebracht met het vermoeden van een hartaanval; hij was momenteel in stabiele toestand. Maar nu leken de artsen aan te geven dat ze klaar waren om hem uit het ziekenhuis te ontslaan. Maar het was bijna onmogelijk om met iemand te praten om meer te weten te komen.
Een doe-het-zelf repatriëring
Bezorgd over de behandeling die zijn vader te wachten stond, vertelde meneer zijn moeder dat hij hen beiden onmiddellijk terug naar Nederland zou vliegen. Zo kort na een hartaanval wist hij dat de vlucht per luchtambulance zou moeten gebeuren. Dus begon hij contact op te nemen met medische transportbedrijven. Hij slaagde erin een vliegtuig te reserveren. Maar toen kreeg hij problemen. De vliegmaatschappij legde uit dat hij een grondambulance van het ziekenhuis naar de luchthaven moest regelen - en omgekeerd in Nederland. Hij zou ook het ziekenhuisbed in Nederland moeten boeken. Maar daarvoor moest hij de Servische artsen spreken. En die kon hij niet te pakken krijgen.
EMS stapt in
Gefrustreerd en zich ervan bewust dat hij tijd verloor, ging de heer weer online - en toen stuitte hij op EMS Air Ambulance & Medical Repatriation. Toen hij onze repatriëringsdeskundigen te pakken kreeg, legde hij de situatie uit. Kunnen wij iets doen om te helpen? Na het volledige verhaal te hebben aangehoord, waren we blij hem te kunnen vertellen dat we het graag zouden overnemen. We belden onmiddellijk met een van onze medische specialisten, dr. Samuel Dhanawade, en vroegen hem de zaak over te nemen en contact te leggen met de medische teams in Servië en Nederland.
Een verrassend telefoontje
Niet lang nadat hij de telefoon had neergelegd, kreeg onze cliënt een onverwacht telefoontje van zijn moeder. De artsen waren net de ziekenhuiskamer in Servië binnengelopen, zei ze - de eerste keer dat ze in enkele dagen iets van hen had gehoord. De artsen legden uit dat EMS Air Ambulance & Medical Repatriation contact had opgenomen. Ze zouden de patiënt toch niet ontslaan. EMS was onderweg om hem op te halen en zou hem voor behandeling naar Nederland vliegen.
Een behandelingsdilemma
Op dat moment werd het duidelijk dat de patiënt een stentoperatie (coronaire angioplastiek) nodig zou hebben voor zijn hartkwaal. De vraag was waar deze operatie zou moeten plaatsvinden. Wij drongen er bij onze cliënt op aan de operatie in Nederland te laten uitvoeren, onder leiding van de chirurgen die zijn verblijf in het ziekenhuis zouden verzorgen en waar hij toegang zou hebben tot hoogwaardige multidisciplinaire zorg voor zijn herstel. Hij ging akkoord. Het transport ging door. We brachten de patiënt snel en veilig naar het Nederlandse ziekenhuis. Kort daarna werd hij geopereerd.
Een cruciale interventie
De beslissing om de stent in Nederland te laten plaatsen was een zeer goede. Toen het chirurgisch team ons gezin naderhand bezocht om hen over de operatie in te lichten, legden zij uit dat zij tijdens de operatie myocarditis in het hart van hun patiënt hadden ontdekt. Gelukkig konden ze hem een openhartoperatie geven en het probleem onmiddellijk behandelen. Hierdoor had hij nu een veel betere prognose voor herstel. Hem naar huis brengen was misschien niet eenvoudig, maar uiteindelijk voelde het als de juiste keuze.
Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Misschien vindt u deze artikelen nuttig
Is medische repatriëring veilig voor onze patiënt?
Kunnen luchtambulances patiënten met een beroerte vervoeren?
Cardiologie, CVA's en repatriëring: waarom het beter is naar huis te gaan voor zorg
Contacteer ons
Overweegt u medische repatriëring maar weet u niet zeker waar u moet beginnen? Wij zijn er om u te helpen! Neem gewoon contact op met onze vriendelijke experts via telefoon, e-mail of WhatsApp. Ga naar onze contactpagina voor alle details. U kunt ook een gratis en vrijblijvende kostenraming krijgen voor uw repatriëring met onze online prijscalculator.