Hoe werken toilet- en badkamerpauzes op een lucht- of wegambulance?
In de loop der jaren hebben we veel geleerd over de vragen en zorgen die mensen hebben rond medische repatriëringen (medevacs). Verrassend genoeg gaat een van de meest voorkomende vragen over toiletten.
How do toilet and bathroom breaks work on an air or road ambulance?
In de loop der jaren hebben we veel geleerd over de vragen en zorgen die mensen hebben rond medische repatriëringen (medevacs). Verrassend genoeg gaat een van de meest voorkomende vragen over toiletten.
Of misschien is het niet zo verrassend! Naar het toilet gaan lijkt misschien een onbelangrijk detail wanneer u een internationale medische repatriëring organiseert, maar het kan vaak een zorg worden voor de familie van patiënten wanneer het vertrek nadert. Wat gebeurt er als iemand naar het toilet moet tijdens een reis per ambulance? Heeft een privé-luchtambulance eigenlijk wel een toilet? Dit zijn goede vragen en niemand zou zich moeten schamen om ze te stellen.
Hier zijn enkele snelle antwoorden...
In de lucht
Toiletbezoek is meestal geen probleem voor luchtambulancepatiënten omdat zij vaak in bed liggen of bewusteloos zijn, en dus normaal gesproken niet in staat zijn om op te staan en naar het toilet te gaan. In deze situaties werkt het toiletteren op dezelfde manier als op de ziekenhuisafdeling. Uw patiënt krijgt meestal een katheter in het ziekenhuis (of zelfs een colostomiezakje), hoewel onze paramedici of artsen van de luchtambulance zo nodig ook een katheter kunnen aanbrengen. Een andere mogelijkheid is dat ze een medische luier / incontinentiebroekje dragen (die hebben we ook in het vliegtuig). Er zij op gewezen dat de luchtambulances ook toiletten aan boord hebben voor iedereen aan boord die ze kan gebruiken.
Als uw patiënt met een medische begeleider reist op een commerciële vlucht, is hij waarschijnlijk mobieler. De arts of paramedicus die hen begeleidt, kan hen helpen veilig naar het vliegtuigtoilet te gaan, en met hen in het hokje gaan als ze ondersteuning nodig hebben. Voor internationale langeafstandsreizen proberen we altijd Business Class te reizen, waar de toiletten meestal ruimer zijn. Net als bij luchtambulances kunnen de medische begeleiders ook katheters bij zich dragen voor het geval dat die nodig zijn. Het spreekt voor zich dat, ongeacht de persoonlijke en medische behoeften van de patiënt tijdens de reis, deze te allen tijde met waardigheid en respect wordt behandeld.
Onderweg
Onze wegambulances zijn speciaal gebouwd voor langeafstandsreizen: tot 2.500 km en soms zelfs verder (zie deze casestudy van Athene naar Aberdeen voor een grensoverschrijdende repatriëring). Maar zoals te verwachten is, is er geen ruimte voor een toilet - dus nemen we tijdens de reis rustpauzes. Gewoonlijk stoppen de chauffeurs ongeveer om de vier uur, of na ongeveer 400 km, zodat iedereen aan boord een pauze kan nemen. Dit is meestal bij een tankstation, waar men gebruik kan maken van de voorzieningen ter plaatse (indien nodig met ondersteuning van het medische team). Maar ze kunnen ook ongeplande pauzes nemen. Als de passagier of patiënt moet stoppen om naar het toilet te gaan, kan dat op elk punt van de reis. We hebben ook wegwerpurinoirs (draagbare flessen voor mannen en vrouwen) en bedpannen aan boord. De chauffeur zal stoppen als de patiënt deze moet gebruiken. Net als bij vluchten hebben we ook katheters bij ons.
Heeft u zorgen of zorgen over dit onderwerp tijdens een ambulancereis? U kunt altijd bellen met onze repatriëringsspecialisten en hen rechtstreeks spreken. Bel of WhatsApp ons via onze Contactpagina. Wij helpen u graag om u gerust te stellen.
Lees verder! Ontdek in dit blogartikel wat er aan boord is van een langeafstandswegambulance.