Repatriëringsverhalen: Benidorm naar Nederland met een wegambulance

Het repatriëren van een ziek familielid kan in het beste geval een zware ervaring zijn. Maar wanneer de patiënt bejaard is en zijn verzekeringsmaatschappij niet wil bijspringen om hem naar huis te helpen, kan de stress overweldigend zijn.

21eeb933adfcffcacd1b36b5c2185025c65e619f 5684x3794

Dat was de situatie waarmee een van onze klanten onlangs werd geconfronteerd toen hun 80-jarige ouders in Spanje medische problemen kregen.

Een ziekte in het buitenland

"De partner van mijn moeder werd ziek tijdens een vakantie in Benidorm en belandde in het ziekenhuis," vertelt 'H A', die achteraf over de ervaring schrijft op de EMS Air Ambulance & Medical Repatriation Google Reviews pagina.

"Hij werd na een week uit het ziekenhuis ontslagen [maar moest toen] anderhalve dag later weer worden opgenomen."

Op dat moment werd het de familie duidelijk dat de ziekte van hun patiënt ernstig was en het was begrijpelijk dat zij hem voor behandeling naar huis wilden brengen. Zijn leeftijd en twijfels over de kwaliteit van de zorg die hij ter plaatse kreeg, maakten het gevoel van urgentie alleen maar groter.

"Vanwege hun leeftijd, 83 en 84, en de slechte omstandigheden in het ziekenhuis, wilden we ze zo snel mogelijk terug in Nederland", zegt H A.

Problemen tegenkomen

Toen ze de reisverzekering belden om hun hulp te vragen om hem thuis te krijgen, ontdekten ze echter al snel dat die hulp niet zou komen - althans niet binnen de termijn die ze nodig hadden.

"We hebben verschillende keren contact gehad met zowel de alarmcentrale als de reisverzekering in Nederland... [maar] het werd duidelijk dat zij op korte termijn geen hulp konden en wilden bieden. Omdat het absoluut geen optie was om mijn ouders daar in Benidorm achter te laten, heb ik contact opgenomen met EMS," zegt H A.


Help from EMS Air Ambulance & Medical RepatriationHulp van EMS Air Ambulance & Medical Repatriation

Toen ze de EMS contact desk belden, vertelden onze repatriëring experts hen dat we onmiddellijk konden helpen. Het was gewoon een kwestie van beslissen hoe ze het transport wilden uitvoeren. Noodgevallen op leven en dood of langeafstandstransporten worden meestal het best uitgevoerd met een luchtambulance. Maar met een beetje meer tijd aan hun kant en een relatief eenvoudige route over land van Oost-Spanje naar Nederland, legden we uit dat een EMS-wegambulance waarschijnlijk de beste (en zeker de goedkoopste) optie zou zijn om hun dierbaren thuis te krijgen.

"Repatriëringsambulances kunnen eigenlijk veel verder gaan dan veel mensen denken", legt EMS-specialist Helma Ligtenbarg uit. "De gemiddelde reis is iets van 1.600 tot 2.500 km - dat is ongeveer de afstand tussen ons Europese hoofdkwartier in Amsterdam en bijvoorbeeld Barcelona of Tanger in Marokko. We hebben zelfs eens een patiënt van Athene naar Aberdeen gebracht (een reis van meer dan 4.000 km) - door zorgvuldige coördinatie en het wisselen van ambulancepersoneel tijdens de reis kunnen we lange trajecten veilig afleggen.

"Het is ook de moeite waard eraan toe te voegen dat onze wegambulances niet lijken op de traditionele ziekenhuisambulances die je in stadscentra ziet. Ze zijn speciaal gebouwd en uitgerust om patiënten over zeer lange afstanden te verzorgen - en zelfs om intensieve zorgsituaties te behandelen als die onderweg ontstaan.

"In dit geval kon ons team de patiënten in Benidorm snel bereiken en hadden we een vlotte reis door Spanje en Frankrijk naar Nederland. Het was een opluchting voor iedereen om hen veilig thuis te zien, waar de vader verder behandeld kon worden."

Een succesvol resultaat

4,5/5

Van de mensen die we geholpen hebben

Contacteer ons

Bent u op zoek naar repatriëringsmogelijkheden voor een vriend of familielid? Zo ja, dan staan wij u graag te woord (het is gratis!) en bespreken wij uw mogelijke opties. U kunt ons altijd bellen op onze 24/7 nummers - zie onze Contact pagina voor alle details - of een snelle, vrijblijvende schatting krijgen van de kosten van de reis op onze online prijscalculator.